Isnin, 6 Ogos 2007

Serang kota suci??! ini dah melampau!

Hari ini aku cukup marah dengan tindakan wakil republikan amerika syarikat yang memberikan cadangan ancaman serang terhadap dua kota suci umat Islam. Tindakan ini seharusnya dikecam dan kita tidak harus memberikan ruang toleransi sekiranya penghinaan dan kecaman terhadap Islam sampai ke tahap sedemikian rupa.

Oleh itu, aku menyeru kepada yang perihatin agar sama- sama menyatakan kebimbangan terhadap kenyataan tersebut dengan mengutuk sekeras- kerasnya. Umat Islam patut bangkit dan bertegas dengan memberikan amaran agar isu ini tidak akan lagi disebut dan dimainkan oleh mana- mana pihak agar tiada berlaku sebarang pertumpahan darah....emm bersediakah kita nak mati shahid???

Kewangan Islam...Ustaz Zaharuddin sahaja ke yang menulis di laman maya ni???

Ruangan laman web berteraskan prinsip kewangan dan muamalat Islam sewajarnya diperbanyakkan bagi menampung keperluan dan menyelesaikan kebuntuan dikalangan masyarakat. Perkembangan institusi kewangan hari ini yang menjurus kearah kewangan Islam seharusnya disambut baik dengan memberikan lebih banyak info dan pendidikan kepada masyarakat. Pihak kerajaan dan swasta disarankan mewujudkan satu kerjasama yang erat dalam mengembangkan sistem kewangan berteraskan Islam ini dengan menerapkan penggunaannya di dalam urusan rasmi kerajaan dan swasta. Melalui desakan dan perlaksanaan beginilah dapat memberikan ruang kepada sistem ini untuk terus berkembang lantaran hari ini bank- bank konensional berlumba- lumba untuk menggunapakai sistem ini. Peluang ini juga seharusnya diambil oleh para fuqaha' untuk memberikan maklumat dan pendidikan yang mendalam terhadap penggunaan sistem ini kepada masyarakat.

Justeru, melalui jarinan maklumat maya informasi dan maklumat berkenaan kepentingan dan kewajiban menggunakan sistem ini dapat dilakukan secara efektif. Kemunculan- laman- lman baru yang memberikan fokus kepada soal jawab serta perbincangan ilmiah berkenaan sistem ini amatlah diperlukan dalam konteks masyarakat hari ini. Keupayaan para alim ulama' dan fuqaha' memanipulasi ruang maya ini dengan sebaiknya akan menjadi teras kepada penyebaran hukum dan maklumat yang tepat yang bakal mencorakkan pemikiran dan pendirian masyarakat keseluruhannya berkenaan dengan RIBA' dan sebagainya.

Oleh itu laman web yang dikelola oleh Ustaz Zaharuddin (www.zaharuddin.com) merupakan contoh yang terbaik serta harapan kepada penyelesaian kekusutan masyarakat dalam menghadapi sistem konvensional. Sesungguhnya agama Islam merupakan agama yang mementingkan disiplin dalam pengurusan kewangan yang memerlukan kepada para rujukan- rujukan yang lebih ramai daripada ustaz zaharuddin seorang.

Bersama memartabatkan institusi kewangan Islam.

Shahidan lagi...takdak muka lain ka???

Ruang sukan Utusan Malaysia 6 Ogos (semalamla kan..) cukup menarik. Sememangnya ruangan ni dah masyhur serta diminati ramai sehinggakan berebut- berebut nak baca dizaman aku di asrama dulu semata- mata untuk mengetahui berita dunia sukan. Memang best!

Cuma yang menjadi fokus aku kali ini adalah kenyataan MB Perlis yang sanggup melepaskan jawatan dalam persatuan sukan yang diterajuinya sekiranya di anggap penyebab kucar 0 kacir. Pada pandangan peribadi aku, shahidan sememangnya patut meletakkan jawatan memandangkan sikapnya yang terlalu menawarkan diri apabila berlaku sahaja kepincangan didalam mana- mana persatuan sukan terutamanya yang berstatus tinggi. aku pun tak tahulah, kalau dari segi gaya shahidan ni, sepatutnya menerajui persatuan yang berasaskan senaman sebab kehadirannya dalam kancah sukan tak lebih daripada membawa semangat yang berteraskan politik peribadi semata- mata.

Bila dinilai semula seharusnya kita mengakui bahawa kemunduran instistusi sukan di Malaysia ni kerana campur tangan orang politik macam shahidan ni. So nasihat aku kepada MB kawan aku ni, usahlah mencari publisiti murahan. Tumpukanlah pada kebajikan dan hal ehwal negeri sendiri. Tambah- tambah pulak dalam ronmbakan portfolio negeri baru baru ni (tak baru jugakla) MB kawan aku ni banyak pegang portfolio...aila banyak elaun dah tu.. tak kan tak cukup lagi...

Akhir kalam berilah kepada Usahawan- usahawan kecil ni eluang nak menjaja tuan MB buatlah kerja tuan MB, janganlah pulak nak menjaja jugak....

Koridor..oh koridor...

Dua tiga hari ini di muka- muka akhbar kerjaan sibuk dengan pelancaran dan perancanan ekonomi untuk negeri- negeri yang tertentu dengan nama "koridornye"...hari ni di sebut pulak tentang koridor timu... sekilas pandang ada bagusnya dan dua kali pandang mulala nampak bayang- bayang yang tersembunyi di sebalik kehendak dan hasrat pemimpin....banyak juga persoalan yang timbul dalam kotak pemikiran aku.... dan bila dibelek- belek kalendar di rumah aku ni, jelas tempoh untuk pilihanraya dah semakin dekat..maka sudah menjadi tradisi untuk parti komponen yang memerintah melancarkan projek mega pada suku akhir pemerintahan menjelang pilihanraya..Maka rakyat jelata yang memang pantang disogok dengan projek mega memuji-mujilah tindakan kerajaan ini lantaran itu terus memberikan kemenangan terhadap kerajaan BN...dari Kapal Layar, sampailah dacing semuanya tak pernah berubah...Bagi pihak aku, aku sekadar berharap agar koridor- koridor ni tak jadi macam koridor- koridor di rumah- rumah pangsa yang kotor dan melekit- lekit...Sebenarnya aku dah boleh jangka apa yang ada dalam kotak pemikiran pemimpin kerajaan ni... Tender yang akhir- akhir ini agak berkurangan akan kembali melimpahlah...baguslah lepas jawatan sukan dapat pulak projek...tak gitu....ish2...aku ingat nak cakap cket tentang altantuya...tapi biarlah orang lain cakap dulu...sayugia..


Tidak semua penulis blog "GOBLOK"???

"...KUALA LUMPUR 5 Ogos – Menteri Penerangan Datuk Seri Zainuddin Maidin hari ini berkata, beliau tidak menyifatkan semua penulis blog sebagai ‘goblok’, perkataan Indonesia yang bermaksud dungu atau jahil, kerana dalam kalangan mereka, ada yang bermaklumat, berpenge- tahuan dan menyebarkan pandangan positif tentang isu semasa...."rujuk berita harian 6 Ogos 2007

Kecaman dan ulasan terhadap penulis-penulis blog sedikit sebanyak membantu mempromosikan kepada masyarakat tentang penulisan di dunia siber. Namun, apa yang mendukacitakan ialah betapa pandangan- pandangan daripada pemimpin kerajaan menunjukkan seolah- olah penulis- penulis blog adalah golongan yang tiada hak dan cukup bersalah. Merujuk kepada kenyataan oleh Menteri Penerangan yang menggambarkan seolah- olah di dalam negara ini hanya penulis- penulis blog yang tidak mengancam kerajaan sahaja yang berhak menulis. Pandangan beliau menampakkan seolah- olah mereka yang memberikan kritikan adalah golongan yang goblok- goblok belaka.

Golongan pemimpin yang lantang mengecam penulis- penulis blog dewasa ini sebenarnya takut dengan bayang- bayang sendiri. Mereka khuatir dengan terpupuknya semangat menulis dikalangan masyarakat malaysia akan menjadi satu ancaman terhadap karea politik dan keagungan mereka. Sejarah telah membuktikan dengan kuasa penulisan mampu menggulingkan sebuah kerajaan yang zalim. Melalui penulisan juga semangat juang menuntut kemerdekaan dinegara ini diterapkan. Juga melalui penulisan sebuah gerakan komunis luntur semangatnya dengan sebaran risalah pengampunan melalui udara satu ketika dahulu, Maka segala contoh yang kalau dikumpulkan boleh menjadi buku yang berjilid- jilid membuktikan bahwa penulisan adalah senjata yang ampuh dalam menjatuhkan dan membangunkan seseorang atau sesebuah institusi.

Selain daripada itu jika dilihat daripada sudut yang lain sebenarnya kerajaan amat khuatir terhadap tahap intelektual masyarakat serta penyertaan masyarakat secara serius di dalam kancah politik semasa sekiranya masyarakat dibiarkan bebas menulis. Dalam erti kata lain biarlah masyaralat di dalam negara ini nampak gah dari sudut lulusan pengajiannya tetapi buta dan tumpul dari sudut memperjuangkan hak mereka. Keadaan ini akan memberikan ruang yang luas kepada para pemimpin yang 'tangan panjang' ini untuk terus mengaut keuntungan peribadi dan mengaburi mata rakyat dengan janji kemewahan dan kesenangan.

Miniti kalam Bismillah...Saat mula tangan menari tiba- terhenti lalu kaku berdiri seolah gusar dan menangisi kesalahan diri... Jariku cuba terus menari namun seakan dikelilingi api lalu baru ku sedari bahawa bibirku, tubuhku masih kering kerana ku mulakan keasyikan ini tanpa membaca bismilah...

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM بسم الله الرحمن الرحيم

Kalam ini cukup sakti...

Membuka setiap pintu hati...

Untuk tunduk dan kembali kepada Ilahi...

Tuhan yang Maha Mengetahui...

Lagi Maha Menguasai setiap gerak dan geri...

Insan yang diciptakannya ini...