Isnin, 14 April 2008

Ada apa dengan 2 minggu?

Senario politik negara pasca pilihanraya umum ke 12 hari ini masih menggambarkan kepincangan dan ketidakstabilan UMNO. Dalam pada masa yang sama kerajaan Pakatan Rakyat di 5 buah negeri semakin meyakinkan rakyat dan bertapak kukuh. Isu yang dimainkan di radio dan TV ditangkis dengan cara dan kaedah yang penuh berhati- hati dan bijaksana sehinggakan rakyat tidak sekali- kalipun berganjak daripada memberikan sokongan kepada Pakatan Rakyat. Di peringkat dalaman UMNO walaupun disebutkan sebagai isu 'dalaman' namun umum mengetahui akan kegoyahan serta keresahan pemimppin- pemimpin UMNO dalam mencari formula baru dalam meraih kembali sokongan rakyat. Doktrin teori Hang Tuah sudah tidak berguna lagi. Rakyat sudah bernai menyuarakan isi hati sebenar dan bersedia untuk menjadi hakim kepada negara. Maka hari ini kita melihat yang salah sudah dihukum. dalam tempoh 2 minggu lagi mengikut gembar- gembur berita politik negara akan mengalami perubahan yang amat besar. Tempoh 2 minggu yang disebutkan dan beberapa bulan akan datang merupakan tempoh yang sangat- sangat kritikal sehingga dikhabarkan akan memberikan impak yang besar terhadap politik negara.
Berbagai kemungkinan yang boleh kita jangkakan. Pertama dalam tempoh 2minggu daripada sekarang yang paling mudah untuk kita jangkakan adalah dengan membenarkan teori serta perancangan untuk anwar bertanding selepas sa;ah seorang daripada ahli parlimen keadilan akan meletakkan jawatan. Maka jika ini berlaku sudah pasti pilihanraya kecil akan berlangsung dan seluruh dunia akan memberikan fokus kepada pilihanraya ini. Dari kiraan atas kertas sudah tentu Dato' Seri Anwar akan menang mudah. Namun beberapa kondisi semasa yang perlu kita lihat dimana UMNO dan BN akan melakukan apa sahaja untuk mendapatkan kembali kerusi tersebut kerana menyekar Anwar masuk ke parlimen bermakna mengurangkan tujahan perubahan yang akan berlaku mengikut percaturan mudah. Namun jika sesuatu berlaku peristiwa reformasi dan ledakan kemarahan rakyat akan kembali memuncak dimana pelbagai kemungkinan dapat kita lihat. Ada satu teori yang perlu difikirkan, 'tindakan yang tidak rasional akan membunuh rasional orang lain' dan inilah yang berlaku bila dalam keadaan yang terpaksa. Tak terlanjur saya katakan ketegangan ini boleh membawa kepada peristiwa yang sama dengan apa yang berlaku terhadap Benazir Butto. Justeru perancangan dan persiapan rapi perlu dilakukan dalam mendepani jangkaan pertama ini selepas tempoh 2 minggu.

Jangkaan kedua kabur...ikuti siri penulisan yang seterusnya selepas beberapa siri analisis yang sedang dan akan dilakukan...

Babi oh Babi...

Sekali lagi dalam tempoh tak sampai setahun isu babi menggemparkan negara,babi menjadi topik utama dan fokus di dada- dada akhbar. Memang aku sendiri pu terkejut bila mendengarkan kelulusan yang dibuat oleh kerajaan negeri Selangor di TV lalu di jawab langsubg oleh anak Toyo yang menafikannya. Hari demi hari fakta yang sebenar diputar belitkan sehingga aku sendiri terkedu nak menjawab soalan rakan- rakan sekeliling yang selalu menjadikan aku rujukan. Jawapan yang mudah dan pendek aku berikan dengan sikap penuh berhati. "Nanti dulu, sabar2lah..kita tahu media arus perdana kaki membelit. Kita tunggu dulu jawapan daripada kerajaan negeri Selangor." begiutlah lebih kurang aku menenangkan rakan- rakan aku. Satu persatu jawapan yang aku nantikan terjawab di media yang lebih dipercayai. Tup2 semalam MCA sendiri membongkarkan bahawa projek ini memang sebenarnya ada kena mengena dan diluluskan oleh kerajaan BN yang lepas dan berhubung secara langsung dengan anak Toyo ni. Maka teka teki kenapa beberapa tokoh nampak beriya- iya menentang akhirnya terbongkar bila MCA mendedahkan Setiuasaha anak Toyo dan ketua kampung yang baca teks tu sebenarnya nak tangkap tender ni. Ternyatalah sikap ketamakan orang- orang UMNO sehinggakan projek BABI pun nak berebut. Inilah kebodohan yang ditunjukkan oleh mereka dalam berfikir dan mentadbir negari. Hak rakyat dan wang awam diberikan kepada orang- orang tertentu sahaja. Patutulah rakyat merana dibawah pemerintahan mereka dahulu. Yang peliknya Babi Melaka dan Negeri Sembilan tak bunyi pulak? Sesunggunya bila akal tidak berprinsipkan dan didasairi Islam dan keadilan maka hancurlah manusia!!!