Ahad, 26 Ogos 2007

Sertakan laungan kemerdekaan dengan mengingati Allah - Tn Guru Nik Aziz

Bila aku terbaca artikel ni jauh disudut hatiku terkenangkan peristiwa pembukaan kota mekah oleh Nabi junjungan besar Muhammad S.A.W. Peristiwa ini adalah merupakan peristiwa kemerdekaan terbesar dalam sejarah peradaban dunia dimana manusia dimerdekakan daripada belenggu kejahilan dan kegelapan. Nabi s.a.w telah menunjukkan kepada kita dengan jelas bagaimana kemerdekaan itu perlu didahulukan dengan laugan syukur kehadrat Allah Taala...emmm. cukup la tu.baca la artikel ni...

KOTA BHARU, 16 Ogos:
Kemeriahan dan kegembiraan melaungkan perkataan merdeka hendaklah disertakan dengan mengingati kebesaran Allah kata Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.


(Foto: Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yaakub melekatkan Jalur Gemilang di kenderaan salah seorang ketua jajahan di Kelantan.)


Beliau berkata, Islam tidak menghalang merayakan sambutan kemerdekaan negara, sebaliknya jangan lalai terhadap seruan agama.


“Malah dalam sejarah awal kebangkitan Islam, bendera menjadi elemen yang cukup penting. Ketika tentera Islam berdepan dengan tentera Rom, sahabat yang diberi tanggungjawab menjaga bendera memegang erat sehingga akhirnya dia mati dibunuh.


“Ini menjelaskan Islam tidak menghalang acara kibar bendera seperti yang diadakan sekarang, sempena sambutan ulangtahun kemerdekaan negara,” katanya pada pelancaran perayaan Bulan Kemerdekaan ke-50 dan Kempen Kibar Jalur Gemilang peringkat negeri di Padang Merdeka, 16 Ogos lalu.


Teks ucapannya dibaca Timbalan Menteri Besar, Dato’ Ahmad Yakob. Hadir sama Speaker Dewan Undangan Negeri, Dato’ Wan Abdul Rahim Wan Abdullah, anggota-anggota Exco dan pegawai kerajaan negeri serta Pusat.


Pelbagai acara menarik diadakan termasuk penyerahan Jalur Gemilang kepada anggota pasukan tentera, ketua-ketua jabatan dan badan bukan kerajaan. Timbalan Menteri Besar juga melekatkan Jalur Gemilang di kenderaan rasmi ketua-ketua jajahan dan jabatan kerajaan negeri serta Pusat.


Selain itu diadakan perarakan motosikal klasik dan vespa yang didahului kereta berkuda. Persembahan kebudayaan dan pancaragam pasukan anggota tentera turut diadakan.


Nik Abdul Aziz berkata, kemerdekaan sebenar dalam konteks Islam iaitu merdeka dari sudut fizikal dan rohani.


“Islam juga tidak benarkan menjajah orang lain. Islam lebih mementingkan keluhuran, berdisiplin, tepati masa, pemurah dan mengharamkan perbuatan keji serta buruk.


“Kemerdekaan yang ditakrifkan di sini iaitu merdeka daripada kekangan sesama manusia. Sebab itu Islam berbeza berbanding dengan ideologi-ideologi lain,” ujarnya.

Merdeka oh merdeka...

Merdeka oh merdeka... hari ni mentor aku dalam bidang politik kampus dan politik am akhirnya grade jugak sebagai seorang graduan undang- undang daripada universiti aku... walaupun beliau terpaksa menghadapi hukuman pergantungan oeh pihak universiti yang menyebab beliau tinggal keseorangan namun sikap dan komitmennya cukup membanggakan. Dia adalah tokoh yang cukup hebat pada pandangan mata aku kerana bisa melahirkan protege- protege yang boleh bertindak dengan matang dan menguasai selok belok politik dan kepimpinan secara baik. aku adalah antara air tangannya yang sempat sedikit sahaja merasai adunannya tapi apa yang diberikannya dan kehebatannya dalam membina potensi diri aku membuatkan aku rasa teruja dan natijahnya dalam satu pertandingan pitado peringkat negeri aku beroleh sesuatu yang cukup berharga hanya dengan sentuhan lima minit beliau. Bukan title yan nak aku hebohkan tetapi keyakinan diri aku yang berjaya disuntik olehnya hanya dalam masa kurang daripada lima minit. Toche sifu!!!!